Postare prezentată

Suflete greu încercate de viaţă ne învaţă lecţia speranţei! Copilaşii de la centrul din Variaş un munte de blândeţe şi afecţiune

  La zeci de kilometri de Timişoara pe drumul ce duce spre Arad, am plecat spre inima judeţului Timiş. Sate cochete cu oameni gospodari ce...

vineri, 25 august 2017

Manifestările din satele bănățene prilejuite de Sfânta Maria, m-au făcut să înțeleg cu adevărat expresia, ,, Veșnicia s-a năcut la sat “

Peste treizeci de sate din Banat  sărbătoresc în data de 15 august Sfânta Maria ocrotitoarea acestor localități. Pe lângă datinile și obiceiurile prilejuite de acest eveniment, nu puteam să nu remarcăm că în fiecare an aceste manifestări reprezintă și revenirea în satul natal pentru sute de oameni plecați peste hotarele României în căutarea unui trai mai decent.

Satul  revine la viață !

  Fenomenul de migrație, prezent în majoritatea comunităților rurale își pune bine  amprenta. Odată cu apropierea sărbătorii,satele înfloresc precum natura primăvara. Mașinile cu numere străine invadează localitățile. Tinerii veniți acasă dau un plus de culoare, iar în fiecare seară muzica  și voia bună răsună din curțile oamenilor. Este o simfonie de evenimente ce durează aproximativ o săptămână  dar care îți rămâne în minte mult timp.

Străinii fașcinați de simplitatea oamenilor și frumusețea peisajelor
  
Vorbim de mulți turiști în majoritatea etnici germani care revin în satele de unde părinții lor au plecat acum mulți ani. Născuți și crescuți departe de origini, aceștia descoperă pentru prima dată frumusețea locurilor de aici. Oamenii sunt mai calzi, mai deschiși mai zâmbitori cu toate că față de țara lor diferențele sunt imense.  Cei care vin se integrează rapid în viața satului românesc, iar mulți dintre ei pleacă cu regretul că nu mai pot sta încă o săptămână.

Ruga de la Carașova o imagine a tradiționalismului și modernismului
  
Carașova este satul cu cea mai mare comunitate croată din România. Ruga de Sfânta Maria este unul din cele mai așteptate evenimente  ale comunității. Dimineața zilei de 15 august i-a găsit pe mulți dintre carașoveni la biserică. Atmosfera de sărbătoare se simte în aerul satului. Comercianții își instalaseră cu o zi înainte tarabele , iar în acest an scena din centrul satului a fost renovată de Uniunea Croaților pentru spectacolul folcloric și viitoarele evenimente. Ruga a început timid, oamenii s-au așeazat la mese și s-au pus pe vorbă. Mulți dintre ei se revăd după luni de zile în care au fost plecați și au stat departe de sat, familie și prieteni. Ceasul trece de ora 21.00 și observ un  grup de tineri  ce se desprinde  din mulțimea adunată pe margine și formează o mică horă. Nu au trecut zece minute și centrul satului a devenit neîncăpător. Mica horă s-a transfmormat acum într-o horă imensă. Rând pe rând localnicii se prind de mână și dansează, râd și zâmbesc. Pe margine bătrânii  îi admiră  pe cei mai tineri iar în ochii lor se citește nostalgia.  Totul a durat în jur de două ore în care soliștii și formația au ținut oamenii împreună într-o horă a prieteniei.

Bănățeanul și-a câștigat renumele de pătimaș !

  După prima seară petrecută la Ruga din Carașova, am înțeles că oamenii de aici sunt iubitori de frumos, iar acest lucru și-l exprimă cel mai bine prin modul în care petrec  asemenea momente. În a doua seară imediat după terminarea programului pregătit de organizatori, o parte din oameni au rămas la mesele din stânga șcenei.  Timpul nu a mai contat, iar orele au trecut ca și minutele  pentru cei rămași care au petrecut până la venirea dimineții pe ritmuri de muzică atât croată cât și românească. Frumusețea acestor momente pentru cine nu a trăit încă o astfel de experiență, o reprezintă  sufletele oamenilor , iar muzica este doar portativul care hrănește cu iubire și duioșie aceste suflete.

Veșnicia s-a născut la sat !
  
Aceasta este concluzia după o săptămână petrecută departe de oraș. Pas cu pas, înveți să iubești natura și lucrurile simple.  Astfel numai în liniștea vieții satului, omul reînvață să trăiască cu adevărat și să iubească natura și lucrurile mărunte ce îl înconjoară.
  Și dacă această veșnicie s-a născut la sat, toți cei care sunt plecați sunt datori să păstreze viu acest sentiment, și chiar dacă părăsesc satul să nu se lase niciodată părăsit de acesta.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu