Postare prezentată

Suflete greu încercate de viaţă ne învaţă lecţia speranţei! Copilaşii de la centrul din Variaş un munte de blândeţe şi afecţiune

  La zeci de kilometri de Timişoara pe drumul ce duce spre Arad, am plecat spre inima judeţului Timiş. Sate cochete cu oameni gospodari ce...

miercuri, 20 septembrie 2017

România locurilor frumoase, dar neglijate și lăsate în voia sorții

 Cazinoul din Constanța perla prăfuită de la Marea Neagră

După mai bine un secol de la deschiderea cazinoului, luxul din frumoasele încăperi și lumea bună sunt  doar amintiri aruncate într-un trecut pătat de ignoranță și interese obscure ale celor care au avut în mână soarta acestui monument .

  Constanța, septembrie, 2017. Pe faleza din frumosul oraș Dobrogean, turiștii privesc marea. Mulți  se opresc și preț de câteva minute stau de vorbă cu aceasta. Cei mai mulți se grăbesc  însă  să ajungă la cazinou, simbol al orașului, dar și al României.    

Turiștii pleacă așa cum au venit, fără să găsească frumosul promis

Cu cât te aproprii, entuziasmul se transformă în revoltă. Lucrarea arhitectului Daniel Renard a fost pedepsită de autorități pentru măreția și unicitatea ei. Majoritatea geamurilor sunt sparte sau stau să pice. Tencuiala cazinoului cade odată cu visurile turiștilor de a vedea ceva spectaculos.Mulți nu renunță, scot telefonul mobil, fac două trei poze și trec nepăsăori mai departe. Autoritățile au avut grijă să îi ferească pe curioși de cazinou atât la propriu cât și la figurat și au pus o bandă  cu trecerea interzisă, pentru cei ce vor să meargă pe terasa obiectivului ca să admire marea. Pentru a pleca cu un gust și mai amar, turiștii pot admira pe cinci panouri, momentele de glorie ale monumetului. Curiozitatea te împinge să te aproprii, dar imediat apare un paznic ce te sfătuiește să dai un pas în spate pentru siguranța ta. Printre geamurile sparte  poți observa că nu a mai rămas nimic din gloria de altădată. Mirosul de urină și deșeurile din jur sunt doar oglinda societății, care pare că se poate debarasa cu ușurință de tot ceea ce este istorie și trecut.  Un  vânzător din zonă ne-a spus că: ,, O să cadă în cel mult cinci ani dacă nu o să se facă nimic. Avem noroc că cei care l-au construit au știut meserie. Nimeni nu este interesat să îl facă. Acum ceva ani s-au lăudat că o să îl renoveze, dar cum vedeți nu  s-a făcut nimic. Vă spun eu că dacă cazinoul ăsta era pe mâna altor țări făceau  din el o perlă. “

Soarta cazinoului în mâna politicienilor corupți
  
Ceea ce ne-a spus  comerciantul este adevărat. Potrivit adevărul.ro, în 2013, președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu,  anunța cu surle și trâmbițe că a fost aprobată  suma de 10 milioane de euro pentru reabilitarea cazinoului. De atunci și până acuma nu a fost schimbat nici măcar un geam.
  În 2014, primarul Constanței Radu Mazăre făcea și el demersuri pentru reabilitarea obiectivului. Se lăuda cu colaborări private ce vor scoate clădirea din anonimat. Tot el declara atunci că nu poate investi 10 milioane de euro în acest obiectiv, motivând că din acei bani poate asigura bunăstarea locuitorilor orașului Constanța.
  Atât fostul președinte al Consiliului Județean, Nicușor Constantinescu  cât și fostul Primar al Constanței,  Radu Mazăre au în prezent condamnări definitive în dosaul privind retrocedarea ileagă de terenuri.
  Timpul a trecut, iar bunăstarea a trecut odată cu visul că frumosul cazinou își va recăpăta gloria de altădată. Cazinoul din Constanța este doar unul din monumentele lăsate în voia sorții de statul român. Fiecare zonă din țara noastră se poate lăuda cu această performanță negativă, iar mulți din vinovații  pentru aceste distrugeri în masă se plimbă încă liberi și nu au fost trași la răspundere niciodată pentru dezastrul lăsat în urma lor.







                                                                                                                                                                                                  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu